Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası
1- Ortaklığın Giderilmesi - İzale-i Şuyu Davasında Görevli Mahkeme :
1- Ortaklığın Giderilmesi - İzale-i Şuyu Davasında Görevli Mahkeme :
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu m.4 uyarınca Sulh Hukuk Mahkemeleri Ortaklığın Giderilmesi Davaları bakımından görevlidir. Görev kamu düzenindendir. Taraflarca yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir. Taraflarca ileri sürülmese dahi Mahkemece re'sen dikkate alınır.
2- Ortaklığın Giderilmesi - İzale-i Şuyu Davasında Yetkili Mahkeme :
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 12. maddesine göre taşınmaza ilişkin ortaklığın giderilmesi ve taksim davaları taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır. Taşınmazlar birden fazla ise taşınmazlardan birinin bulunduğu yer mahkemesinde dava açılabilir. Taşınmazın tapu kütüğüne kayıtlı olduğu yer ile fiilen bulunduğu yer farklı ise fiilen bulunduğu yer esas alınır.
Taşınırlara ilişkin davalarda davalının dava açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Yerleşim yeri belli değilse Türkiye'de mevcut son yerleşim yeri yetkilidir. Davalı sayısı birden fazlaysa davalılardan birinin yerleşim yeri yetkilidir.
Taşınır ve taşınmaz mallar aynı yerde birlikte bulunuyorsa dava o yerde açılır.
Taşınmazlar ile ilgili davalarda kanuni düzenlemeye aykırı yetki sözleşmesi yapılamaz. Yapılsa dahi geçerli olmayacaktır. Ancak taşınırlar için yetki sözleşmesi yapılabilecektir.
3- Ortaklığın Giderilmesi - İzale-i Şuyu Davasında Taraflar :
Ortak veya paydaşlardan bir veya birkaçı diğerlerine karşı Ortaklığın Giderilmesi Davası açabilir. Ortaklığın giderilmesi davalarında taraf teşkili büyük öneme sahiptir. Tüm paydaşların veya tüm ortakların davaya davalı tarafta dahil edilmeleri gerekir. Özetle davacı kendisi veya davacı birden fazla ise davacılar dışında herkesin davaya davalı olarak dahil edilmesi gereklidir. Ortaklığın Giderilmesi Davalarında taraf değişikliği mümkündür. Örneğin önceden davalı taraftayken sonradan taraf değişikliği dilekçesi ile davacı tarafa geçebilmek mümkündür.
Paydaşlar veya ortaklar arasında küçük bulunması durumunda dava küçüğü temsilen annesi veya babası tarafından açılır. Vesayet altında bir kişinin bulunması durumunda ise sulh hukuk mahkemesinden husumete izin yetkisi alınmak yoluyla dava vasi tarafından açılır. Paydaş veya ortaklardan birisi ölür ise ölenin mirasçıları davaya dahil edilmelidir.
İntifa - yararlanma hakkı sahibi veya haricen taşınmazdan pay alan veya satış vaadi sözleşmesi ile pay alan kimse Ortaklığın Giderilmesi davası açamaz. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile malı iktisap eden kimse ise bu davayı açabilir.
Hissedar olmayan muhdesat sahibi Ortaklığın Giderilmesi Davası açamaz. Yalnızca ilgililere karşı sebepsiz zenginleşme davası açabilir.
3.1. Borçlu paydaş veya ortağın alacaklısı Ortaklığın Giderilmesi Davası Açabilir mi?
4- Ortaklığın Giderilmesi - İzale-i Şuyu Davalarında Arabuluculuk :